Slováci chcú zo zápasu s Lotyšskom tri body, ale súperov nepodceňujú

08.05.2013 Celý región

Helsinki 8. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti narazia vo svojom štvrtom zápase na 77. majstrovstvách sveta na outsidera B-skupiny výber Lotyšska. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka chcú získať povinné tri body, no svojho štvrtkového súpera nepodceňujú a varujú pred jeho húževnatosťou.

Slováci majú po troch dueloch na konte šesť bodov a postup do štvrťfinále vo vlastných rukách. Nesmú však zaváhať v dvoch najbližších zápasoch proti papierovo slabším súperom Lotyšsku a Rakúsku. "Pred turnajom by sme šesť bodov určite brali. Škoda, že sme nevzali nejaký aj Fínom, no myslím si, že to máme dobre našliapnuté. Teraz nás čakajú Lotyši a chceme s nimi získať tri body," povedal Branko Radivojevič. "Nebudú hrať príliš agresívny hokej, skôr vyštartujú zo zabezpečenej obrany. Čím skôr ju prelomíme a dáme nejaké góly, tým lepšie pre nás," dodal.

Lotyšskí hokejisti odohrali na šampionáte rovnako tri zápasy, no do tabuľky B-skupiny si nezapísali ani jediný bod. V úvodnom stretnutí dostali debakel od favorita skupiny Ruska 0:6, potom prišla prehra s USA 1:4 a do tretice neuspeli ani proti výberu Rakúska (3:6), svojmu najväčšiemu súperovi v boji o zotrvanie v elitnej divízii MS. Bez bodov a s celkovým skóre 4:16 sú zatiaľ najhorším tímom šampionátu.

Kanadský tréner Lotyšska Ted Nolan priviedol do Helsínk výber, ktorý tvoria najmä hráči z Kontinentálnej hokejovej ligy, pričom až osem ich dodal domáci účastník prestížnej súťaže Dinamo Riga. V mužstve sú aj zástupcovia najvyššej ukrajinskej, švajčiarskej, fínskej, českej, nemeckej i slovenskej ligy. Z HK Poprad prišiel útočník Juris Štals. Nedávno pôsobili na Slovensku aj bratia Maris a Koba Jassovci. Z nižších zámorských súťaží dorazila štvorica hráčov.

Tomáš Surový zdôraznil, že Lotyšov nemožno podceniť. "Určite od nich musíme čakať húževnatý výkon a dobrú obranu. Musíme im čím skôr dať nejaké góly a zlomiť ich odpor, pretože budú bojovať o výsledok do poslednej sekundy. Nemôžeme to však úplne otvoriť, takže to bude aj taký taktický duel," povedal tridsaťjedenročný útočník, ktorý si zahrá proti viacerým bývalým spoluhráčom z Dinama Riga, kde pôsobil v sezóne 2010/2011.

Slováci sa stretli s Lotyšskom v doterajšej histórii celkovo 21-krát, pričom sa z víťazstva tešili v 14 zápasoch, tri stretnutia sa skončili remízou a iba v štyroch ťahali za kratší koniec (skóre 73:41). Naposledy sa s nimi stretli v príprave pred majstrovstvami sveta v Nemecku 2010. V dvoch zápasoch v Skalici vtedy prehrali 3:4 a 0:2. V tom istom roku svojho súpera rozdrvili na ZOH vo Vancouveri 6:0.

Zápas s Lotyšskom v helsinskej Hartwall Arene je na programe vo štvrtok 9. mája o 19.15 SELČ.

Predpokladané zostavy:

Slovensko: Staňa (Janus) - Sekera, Mezei, Sersen, Ďaloga, Jurčina, Vydarený, Mihálik - Radivojevič, Bližňák, Kopecký - Šatan, Stümpel, L. Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový

Lotyšsko: Masalskis (Jučers) - Kulda, Redlihs, Sotnieks, Saviels, Andersons, M. Jass, Freibergs - Cipulis, Sprukts, Darzinš - Džerinš, Girgensons, Indrašis - Kenins, Berzinš, Meija - K. Jass, Štals, Širokovs - Pavlovs
 

Vyberte región